stop met het buikspier kwartiertje!
03-01-2017Stop met het buikspierkwartiertje
We zijn weer in januari aangekomen, hebben de afgelopen weken allemaal genoten van de pepernoten, de kerstmaaltijden, de oliebollen en de nodige alcohol.
Nu is het weer tijd voor de goede voornemens, en de sportscholen maken dan ook weer zeer goede tijden mee, ontelbaar mensen worden (opnieuw) lid van de sportschool, en gaan er weer volle bak voor, meestal duurt dit niet langer dan 2 maanden maar daar heb ik het nu even niet over.
In elke willekeurige sportschool zie je elke dag, soms zelfs elke uur van de dag, een buikspierkwartiertje voorbij komen.
Het buikspierkwartiertje is in deze tijd van het jaar nogal een druk bezocht lesje, met andere woorden stamp vol.
Waarom doen we mee aan het buikspierkwartiertje, en is deze zinvol ?
Waarom doen we mee aan het buikspier kwartiertje ?
Het buikspierkwartiertje is een hele mooie naam voor een kwartiertje simpele oefeningen op de grond doen, en jou laten denken dat je goed bezig bent.
We doen hier aan mee omdat we een strakkere buik willen krijgen.
Maar zoals al vaker verteld in mijn blogs is het onmogelijk om plaatselijk vet te verbranden. Het doen van een oneindig aantal crunches op 10 verschillende manieren en richtingen gaat jou dus helaas niet die gedroomde sixpack geven.
In bijna alle gevallen heb jij je sixpack niet omdat jouw vetpercentage iets of veel te hoog is. En om je vet percentage te verlagen zal je, ondanks alle mooie sprookjes en verhalen over zalfjes pilletjes en wonder machines, een negatieve energie balans moeten creeeren.
Dit kun je op 2 verschillende manieren doen.
Namelijk je energie verbruik verhogen of je energie inname te verlagen.
Dus simpel gezegd, meer bewegen of minder eten.
Voor de mensen die nog niet aan sport doen is een combinatie van beide natuurlijk ook een optie.
Maar niet alleen sport werkt bij aan een hoger verbruik, denk aan het nemen van de trap in plaats van de lift, of ga eens boodschappen doen op de fiets in plaats van met de auto of loop een kwartiertje langer met de hond, dit zijn allemaal manieren om jouw energie verbruik een klein beetje te verhogen.
Maar goed ik dwaal een klein beetje af, terug naar het buikspierkwartiertje.
Blessure gevoeligheid
Tijdens een buikspierkwartiertje ben je constant je rug in allerlei richtingen aan het buigen, tijdens en vlak na een buikspierkwartiertje zie je veel mensen dan ook vaak moeilijk naar hun nek en rug grijpen. Hoe komt dit ?
Dit komt doordat je tijdens deze oefeningen het lichaam in een bolle houding dwingt, hierdoor ontstaat er een enorme druk op het zwakste deel van de rug.
Het gedeelte van de rug dat die druk te verduren krijgt is ook het deel waar de meeste zenuwen lopen, namelijk het achterste deel van de wervel kolom.
De oefeningen zorgen door het constante buigen voor een enorme druk op de tussen wervelschijven, ook de heupbuigers en de aanhechting op de onderste ruggenwervels krijgen flink op hun donder.
Misschien niet de slimste keuze dus, maar wat kan je dan wel doen?
wat moet ik dan wel doen ?
Als eerst moet je weten dat je buikspieren niet apart werken in je lichaam, ze werken samen met andere spieren. Je kunt je buikspieren dus al trainen tijdens het doen van je reguliere krachttraining, want dat doen we inmiddels allemaal toch al ?
Kies oefeningen die je lichaam uit balans brengen, je buikspieren zullen nu moeten werken om het lichaam weer in balans te houden.
Kies dus oefeningen die je uitvoert met losse gewichten of een barbell, denk hierbij aan oefeningen als de squat, deadlifts, kettlebell swings of de overhead press.
Uiteraard kun je wel je buikspieren geisoleerd (apart) trainen, kies als je dit wilt niet voor oefeningen waarbij je constant je rug bol maakt.
Oefeningen als een ab rollout met een ab wheel of barbell, of een hanging leg raise zou je hiervoor kunnen uitkiezen.
Deze oefeningen zorgen ervoor dat jouw wervel kolom in een neutrale houding blijft en je je toch kunt focussen op een specifieke buikspier, hierdoor word deze zonder gevaar tijdens de oefening het meeste aangesproken.
Uiteraard kun je het beste voor een mix gaan van compound (samengestelde) oefeningen en isolatie oefeningen.
Nog even in het kort.
Het buikspierkwartier bied dus meer nadelen dan dat het voordelen bied, de tijd die je kwijt bent kun je beter besteden aan je krachttraining en een enkele isolatie oefening dan aan een kwartier lang je rug buigen. Zichtbare buikspieren kun je alleen krijgen wanneer jouw vetpercentage laag genoeg is, dit vetpercentage kun je alleen laten zakken door een negatieve energie balans te creeeren.
Iedereen heeft buikspieren maar niet iedereen heeft een sixpack, de hoeveelheid blokken die jij op je wasbord hebt is genetisch bepaald. De musculus rectus abdominis, dat is de spier die de sixpack mogelijk maakt, bevat 2, 3 of 4 tussen pezen en is dus een meerbuikige spier, hierdoor onstaan de broodjes.
Het is dus afhankelijk van het aantal tussen pezen die jij hebt of je een 4 pack een6pack of zelfs een 8 pack hebt. Hier kun je niets aan veranderen dus je zult het er mee moeten doen.