Wat gebeurt er met jouw groenten als je ze kookt ?

24-01-2017

Wat gebeurt er met jouw groenten als je ze kookt ?

Iedereen weet dat groenten gezond zijn, toch eten we er met zijn allen te weinig van. Slechts 5% van ons eet de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 200 gram. Bewuste keuzen worden lastig gemaakt door verschillende manieren van produceren, ook de manier van hoe jij je groenten bereid heeft invloed op de groenten.

Wat gebeurt er met jouw groenten als je ze kookt ? en zijn superfoods beter ?

Moeten wij groenten eten ?

Hier kan ik alleen maar een kort antwoord op geven: JA dit moet !!!
Waarom ?

Hoe meer groenten jij eet, hoe kleiner de kans is op aandoeningen zoals een beroerte of hartziekte.
Groenten bevatten kalium, kalium verlaagt de bloeddruk wat bij ons Nederlanders geen overbodige luxe is door het gebruik van veel te veel zout.

Naast de gezondheidsvoordelen van groenten, bevatten groenten weinig calorieen, bevatten weinig tot geen verzadigd vet, zout en suiker.

Wat gebeurt er met jouw groenten als je ze kookt ?

Groenten kun je koken, maar ook rauw of direct uit de diepvries klaarmaken.
Wanneer je jouw groenten in water kookt worden jouw groenten niet alleen warm en nat, daarnaast zal er een deel van de in water oplosbare vitaminen verloren gaan.

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170124_137.jpg

Het vitamine B en C verlies zal ongeveer 25 tot 50 procent zijn, dit is afhankelijk van hoelang jij jouw groenten kookt. Foliumzuur (vitamine B11) verliest ongeveer 20 procent.
Nu vraag jij je natuurlijk af hoe je de vitamines zoveel mogelijk in de groenten kan behouden.
Dit verlies kun je voorkomen door groenten in weinig water en kort te koken, maar heb je er al eens over nagedacht om je groenten te stomen ?

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170124_139.jpg 

Voedingswaarden van groenten

Je hoort nog al eens dat de groenten van vroeger meer vitamines bevatte dan de groenten die je nu koopt. Dit kunnen we niet zomaar zeggen, misschien bevatte de groenten van vroeger wel helemaal niet zoveel vitamines als dat we dachten, tegenwoordig zijn de meetmethodes een stuk moderner dan vroegah. Ook de bemesting en het planten ras kunnen een invloed hebben op de hoeveelheid vitamines en mineralen.

Superfoods

 https://www.bjorndevaal.nl/images/20170124_140.jpg

De naam superfoods laat blijken dat deze groenten beter zijn dan de gewone groenten en fruit, veel vitaminen en mineralen komen ook voor in de gewone groenten en fruit.

Superfoods is vooral een hele slimme manier van marketing zodat mensen veel geld uit geven aan hun eten.

Superfood producenten zeggen dat superfoods veel gezondheidseffecten met zich mee brengen, deze gezondheidseffecten zijn vaak onvoldoende of niet wetenschappelijk bewezen. Daarom zeg ik dat superfoods een dure aanvulling zijn op een gezond voedingspatroon.

Recente artikelen over Fitness en Voeding