(M)eet met je handen!

14-02-2017

(M)eet met je handen ! 

Soms is het lastig om je eten af te wegen. Zodra je niet thuis eet kan je vaak geen beroep doen op je weegschaal.

Gelukkig zijn er ook andere manieren om je voeding in te schatten. Deze methodes zijn iets minder nauwkeurig dan afwegen van je eten, METEN IS WETEN, maar in geval dat je kan wegen volstaat deze manier prima. Deze manier van meten kun je goed gebruiken op het moment dat je in een restaurant zit en geen idee hebt hoeveel je hebt gekregen.

De handpalm methode

Zoals al gezegd is dit niet de meest nauwkeurige manier van het meten van je voeding, maar is nauwkeurig genoeg om je voeding in te kunnen schatten.
Voor deze methode gebruik je je handen om te meten, uiteraard eet je je eten gewoon netjes met mes en vork.

Gebalde vuist:

Deze kan je gebruiken voor het bepalen van je koolhydraten zoals ONGEKOOKTE pasta, rijst en aardappelen, en voor het bepalen van je vaste groenten. 

koolhydraten

Een gebalde vuist (met je duim in je vuist) komt ongeveer overeen met 75 gram ongekookte paste en levert jou afhankelijk van de soort pasta (volkoren, wit, spelt) 219 kcal.
75 gram lijkt op het eerste oog weinig maar zodra je het kookt neemt de pasta vocht op en zet het ongeveer 3 keer uit.
Rijst meet je op exact de zelfde manier 50 gr rijst komt overeen met een vuist.
Een aardappel met het formaat van je vuist is om en nabij de 180 gram en levert 175 kcal.

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170210_152.jpghttps://www.bjorndevaal.nl/images/20170210_160.jpg

Vaste groenten

Dit zijn groenten zoals, broccoli, bloemkool, sperziebonen etc.
Een gebalde vuist aan groenten is ongeveer 80 gram, het hangt af van de soort groente hoeveel kcal het levert, bekijk dit dus goed van te voren, spinazie a la crème bevat bijvoorbeeld veel meer kcal dan broccoli.

Probeer per dag rond de 200 a 250 gram groenten minimaal te eten.

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170210_157.jpg

handpalm

je handpalm kun je gebruiken om in te schatten hoeveel vette vis en vlees je op je bord krijgt.

Een portie van ongeveer 100 gram vlees en vette vis komt overeen met het formaat van de palm van je hand zonder je vingers, daarbij moet je uiteraard rekening houden met de dikte, die kun je vergelijken met een set kaarten (mee nemen in je binnenzak kan je overal een spelletje spelen).

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170210_163.jpghttps://www.bjorndevaal.nl/images/20170210_162.jpg

Handpalm inclusief vingers

een portie witvis (tilapia, pangasius, tong, kabeljauw, koolvis etc.) kun je meten door middel van je handpalm inclusief je vingers, een volle hand is ongeveer 150 gram en levert 100 kcal.

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170210_164.jpg

2 hele handen

bladgroenten als sla en spinazie (zonder de a la creme) kun je meten door middel van 2 handen naast elkaar. Bladgroenten leveren weinig calorieen maar geven een verzadigd gevoel en zitten vaak vol met vezels. Gooi dat bord maar vol !

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170210_158.jpg

kommetje van je handen

als je een kommetje van je handen maakt kun je deze gebruiken om klein fruit zoals bessen, bramen, aardbeien, frambozen etc. Te meten. Een portie van een kommetje van 2 handen is ongeveer 80 gram, het hangt heel erg af van het soort fruit hoeveel calorieen jij naar binnen gaat werken, bessen bevatten bijvoorbeeld veel minder calorieen dan druiven.

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170210_156.jpg

Kommetje/handpalm van 1 hand

Zaden en noten bevatten veel calorieen en daarom is het niet nodig hier heel erg veel van te eten, een portie van 25 gram komt overeen met een klein kommetje van je hand.

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170210_161.jpg

2 duimen

je kunt je duimen gebruiken om je kaas te meten, dit geld echter alleen voor blokjes, een plakje word nogal moeilijk meten aan de hand van je duim tenzij je hem dubbel vouwt.

Houd je 2 duimen naast elkaar en houd deze naast je blokje kaas, heeft het blokje dezelfde afmetingen (lengte, breedte en hoogte) dan is dit stukje ongeveer 30 gram en bevat 90 kcal (afhankelijk van de soort kaas).

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170210_159.jpg

1 duim

je kunt je duim ook gebruiken voor het meten van je vetten zoals boter, kokosolie en pindakaas. 1 duim lengte is ongeveer 15 gram je rekent vanaf het eerste knokkeltje tot het puntje van je duim.

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170210_153.jpg

1 wijsvinger en 2 vingers

voor het meten van je chocolade kun je je wijsvinger gebruiken, een portie chocolade is 1 wijsvinger en komt overeen met 15 gr en bevat 100 calorieen, het formaat van een stukje cake of kleine taart kun je berekenen door je wijs en middelvinger naast elkaar te houden, is het formaat gelijk aan de lengte en breedte van deze 2 vingers bevat jouw stukje cake om en nabij de 185 tot 200 kcal uiteraard afhankelijk van de soort cake en chocolade.

 https://www.bjorndevaal.nl/images/20170210_154.jpghttps://www.bjorndevaal.nl/images/20170210_155.jpg

Tot slot

Deze handige manier van meten kun je dus gebruiken om je porties te controleren op het moment dat je geen weegschaal bij de hand hebt, mijn persoonlijke voorkeur zal uit blijven gaan naar de weegschaal. Daarnaast ben ik me er van bewust dat iedereen verschillend is, en dus iedereen ook verschillende maten handen heeft, daarom is dit een globale inschatting van wat je binnen krijgt.

 

Recente artikelen over Fitness en Voeding