10 tips om je slaap te verbeteren

02-03-2017

10 tips om je slaap te verbeteren.

Vorige week hebben we gelezen dat (te weinig) slaap van grote invloed kan zijn op jouw progressie, en dat dit kan resulteren in bijv. Wel afvallen of niet.

Nu je weet wat voor invloed dit heeft wil je natuurlijk zo goed mogelijk slapen, niet alleen omdat slapen lekker is en een tijdsmachine naar je volgende maaltijd maar ook omdat jij zo goed mogelijk wilt presteren in de gym, en eventueel werk als dit je lief is.

Daarom heb ik speciaal voor jullie uitgezocht hoe je je slaap kan optimaliseren.
Wil jij weten hoe je dit kan doen lees snel verder...

Om je slaap te optimaliseren kan je een heleboel stappen ondernemen. Hier onder gaan we ze 1 voor 1 af.

1.     Zorg voor een goed matras.

Hoewel dit voor zich spreekt slaapt een groot deel van ons op een te oud matras (een goed matras gaat ongeveer 10 jaar mee zo’n 30000 slaap uren). Een oud matras heeft kuilen en deuken van het liggen, dit kan ervoor zorgen dat je niet voldoende inslaapt.
als je niet weet of je een goed matras koopt kan je er het beste een kopen bij een bedden/matrassen specialist, zij kunnen je helpen bij het vinden van een goed matras.

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170302_171.jpg

2.     Zorg voor voldoende licht overdag.

Daglicht zorgt ervoor dat jouw biologische klok scherp blijft. Zit jij heel de dag opgesloten in een donkere ruimte dan is de kans dat je biologische klok in de war raakt zeer aanwezig. In het winter/herfst seizoen is blootstelling aan veel daglicht extra belangrijk.

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170302_172.jpg

3.     Sport later op de dag.

Het meest gunstige tijdstip om te sporten is eigenlijk wanneer niemand kan, namelijk later in de middag of vroeg op de avond.
aangezien de meeste van ons werken is dit dus vaak niet mogelijk. Toch helpt sporten de slaapkwaliteit gunstig te beinvloeden. Dus gewoon na je werk lekker een uurtje gaan sporten.

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170302_173.jpg

4.     Weet je slaaphouding.

Als je weet hoe jij het grootste deel van de nacht ligt, is het verstandig om al op deze manier in bed te gaan liggen. Dit helpt het inslapen.

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170302_174.jpg

5.     Dim ’s avonds het licht.

’s avonds als het begint te schemeren maakt het lichaam het slaaphormoon melatonine aan. Verstoor jij dit proces door lang fel licht aan te houden of voor een computer of TV scherm te zitten dan zal je merken dat je moeilijker in slaap komt. Het is daarom verstandig om geruime tijd voor je gaat slapen het licht te dimmen en computer en beeldschermen niet te gebruiken.

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170302_175.jpg

6.     Verminder je stress.

Stress kan een negatief effect hebben op je slaap-waak ritme, het is daarom noodzaak om je stress aan te pakken. Schrijf eventueel dingen van je af of los dingen vandaag nog op.

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170302_176.jpg

7.     Doe ontspanningsoefeningen.

We zijn allemaal druk en daarom is het voor veel mensen lastig om te ontspannen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik dit soort oefeningen ook nooit doe maar gelukkig slaap ik prima, heb jij wel last met inslapen of merk jij dat je niet goed slaap is het zeker het proberen waard. Als jij het voor elkaar krijgt om je lichaam al helemaal te ontspannen is het in slaap komen een stuk makkelijker. Suzanne Oostvogels van www.mindfulcentrum.nl kan je hier een handje bij helpen.

 https://www.bjorndevaal.nl/images/20170302_181.jpg

8.     Matig alcohol gebruik.


Hoewel alcohol je helpt om sneller in slaap te vallen, zorgt het er tegelijkertijd ook voor dat je diepe slaap minder lang en minder goed is.

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170302_178.jpg

9.     Verduister je kamer goed.


Elk kleine beetje licht in je slaapkamer op het moment dat je wilt slapen kan storend zijn voor je slaapcyclus. Een nachtlampje naast je bed zodat je ‘s nachts de deur kan vinden, straat lantaarns, etc. Elk licht zorgt ervoor dat jou kwaliteit van slapen minder word, daarnaast remt het ook nog het nachtelijke herstel proces van lichaamscellen. En aangezien wij zo hard aan het trainen zijn is dit wel van belang natuurlijk. Daarom MOET je jouw slaapkamer zo donker mogelijk maken.

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170302_179.jpg

10.     Zorg voor een koele kamer, en voldoende ventilatie.

’s nachts ademen wij ook…

Als je kamer niet genoeg frisse lucht toelaat ontstaat er een benauwd klimaat, dit komt door de kooldioxide die je tijdens je slaap uit ademt Je kunt je voorstellen dat onvoldoende zuurstof je slaap niet ten goede komt.
zorg daarnaast ook dat je kachel uit is en er een raampje open staat, niet alleen voor de frisse lucht maar ook is het zo dat 18 graden Celcius de beste slaapkamer temperatuur is.

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170302_180.jpg

Recente artikelen over Fitness en Voeding