5 feiten hoe social media jouw droom fysiek verzieken

07-02-2017

5 x Hoe social media jouw droom fysiek verziekt

Iedereen weet dat tijdens een goede training je tussen je setjes door geen rust periode van 20 minuten moet houden. Dit is wel wat er gebeurt bij mensen die tussen hun sets door een hele foto shoot houden om de mooiste plaat op instagram en facebook te plaatsen. Ze zijn eerst 5 minuten op zoek naar de juiste verlichting en vervolgens zijn ze nog een kwartier foto’s van uit allerlei hoeken aan het maken zodat hun bilpartij net wat groter lijkt.

Uiteraard behoor jij niet tot deze personen en ben jij in de sportschool om te trainen, toch kan social media jouw weg naar je droom fysiek in de weg staan.

1. Je checkt elke training in op de sportschool.

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170206_151.jpg

Doe dit alsjeblieft niet!

Waarom? Dit versterkt het idee dat jij bevestiging van een ander nodig hebt, of dat je perse wilt laten weten dat je aan het trainen bent.

Dit geldt ook voor de hardloop apps etc.

Jij traint voor jezelf niet voor een ander dus een ander hoeft ook niet te weten dat je er bent. Laat ze maar van het eindresultaat kwijlen. Als jij het zo nodig vind dat anderen weten dat je aan het sporten bent laat je eigenlijk zien dat je niet traint voor jezelf, zo lang jij niet voor jezelf traint ga je deze levensstijl nooit heel erg lang volhouden.

Jij gaat met een doel naar de sportschool en wil je droom fysiek bereiken. Als je eenmaal je droomfysiek hebt bereikt zullen mensen weten dat je in de sportschool hebt geleefd het afgelopen half jaar, daar zijn die check ins niet voor nodig. Verbluf ze met je resultaat.

2. Je doet het alleen voor de likes en reacties.

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170206_149.jpg

Dit is eigenlijk een aanvulling op het vorige punt, hoewel jij in de sportschool je training er door heen knalt en als een gek te keer gaat maak je na afloop wel de nodige selfies van jouw opgeblazen biceps of je squat kont.

Deze plaats je vervolgens op social media en laat zien hoe goed je voor uit bent gegaan, je kijkt alleen niet of je fysiek vooruit is gegaan maar dit check je aan de hand van het aantal likes en positieve comments die je krijgt.

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170206_148.jpg

De zogenaamde fit girls zie je dit regelmatig doen op instagram en voor hen is het dan ook een stuk makkelijker om een flinke groep volgers te krijgen.

Je plaatst af en toe een aantal foto’s waar je bil goed op te zien is en voilà de volgers stromen binnen vervolgens nog een aantal foto’s van squats en als je al een klein beetje verstand van je lichaam hebt ook van hip thrusters en de likes blijven maar komen.

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170206_144.jpg

Ook dit kan je beter achter wegen laten om de zelfde reden als hierboven is genoemd, fitness doe je helemaal voor jezelf en je gezondheid niet om een ander te laten zien hoe goed je bezig bent en hoe veel volgers je hiermee kunt bereiken.

3. Je creëert onrealistische verwachtingen.

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170206_147.jpg

Veel mensen die aan fitness doen gaan ook andere fitness mensen volgen op instagram aan facebook, oa de fit girls van hierboven. Bij sommige zie je heel veel resultaat in een zeer korte tijd, en vertellen ze jou hoe zij dit zo snel hebben gedaan.

Hierdoor kan het zijn dat jij dit ook verwacht bij je zelf. Vaak zijn deze verwachtingen onrealistisch en ga jij niet dezelfde progressie in zo n korte tijd halen.

Waarom niet ?

Veel van deze super afgetrainde atleten vertellen je niet dat zij naast een op maat gemaakt dieet en trainingsschema ook nog de nodige stimulerende middelen gebruiken. Ja dit is echt zo zelfs de atleten die zeggen dat ze nooit wat hebben gebruikt en ongelofelijke resultaten neer zetten binnen zeer korte tijd gebruiken stimulerende middelen, ze willen dit alleen niet toe geven.

4. Je kijkt te veel naar cheatmeal fotos.

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170206_150.jpg

Tegenwoordig kan je facebook en instagram niet meer openen of je ziet stapels pannenkoeken bergen cake of bakken met ijs vol met chocolade voor bij komen.

Als jij dit ziet ga je automatisch denken; ohhh dat wil ik ook! En je denkt waarschijnlijk, hoe kunnen zij dat allemaal eten en toch een sixpack hebben en als ik dat eet ben ik gelijk 3 kg zwaarder.

Dat zal ik je verklappen, jij ziet alleen die cheatmeal, wat jij niet ziet is wat ze er allemaal voor laten om zulke diabetes type 2 maaltijden naar binnen kunnen werken. Sommige mensen leven heel de dag op wat kip en rijst en broccoli zodat ze af en toe zulk soort maaltijden naar binnen kunnen werken.

Deze mensen eten dus niet alleen maar dit soort eten al lijkt dat wel zo aan de hand van de foto’s die ze plaatsen. Laat je hierdoor niet in de maling nemen.

5. Je kijkt en luistert te veel naar de “pro’s” !

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170206_146.jpg

Social media is heel open en vrij iedereen kan alles plaatsen wat hij of zij wilt plaatsen.

Dit is positief voor de fitness proffesionals die mensen willen helpen maar, dit geld dus ook voor de mensen die denken veel te weten, zij plaatsen veel reacties bij mensen hoe ze het beter kunnen doen of plaatsen informatie van hoe zij in shape zijn gekomen in zeer korte tijd (zonder vermelding van stimulerende middelen uiteraard).

Jij als leek weet niet wat waar is en wat niet, dus hoe overtuigender iemand iets zegt of een product aanbeveelt, hoe eerder jij geneigd bent om dit als waarheid te beschouwen. Over het algemeen zal de persoon die jou vaak ongevraagd advies geeft een goed fysiek hebben en een hoop volgers, dit zet namelijk meer kracht achter de boodschap.

Niet iedereen met een goed fysiek en veel volgers heeft de kwaliteiten om jou ook in een goede shape te helpen, veel worden zelf ook begeleid door een ander.

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170206_145.jpg

Mocht jij wel jouw doelen willen behalen zonder onzin en nepadvies ?

Neem dan contact op via het contact formulier of stuur een mailtje naar info@bjorndevaal.nl

Recente artikelen over Fitness en Voeding