top 10 fitness trends van 2017

16-03-2017

Top 10 Fitness trends 2017

2017 is nog niet heel erg lang onderweg, toch zijn de trends in fitness land al samen gesteld. Ik heb voor jullie uitgezocht wat de top 10 fitness trends zijn, zodat jullie ook hip kunnen doen in de sportschool of buiten de sportschool.
Op het moment is fitness op zich al hipper dan ooit, als je niet een vorm van fitness doet hoor je er bijna niet meer bij.

Benieuwd naar de top 10 ? lees snel verder

 # 1. Draagbare technologie.

Vorig jaar zagen we deze trend al en dit jaar zet die lijn gewoon door, de technologie in de fitness.
denk aan activity trackers, smartwatches etc. Vaak zit hier een hartslag meter op, een stappen teller, GPS (ideaal voor buiten sporten) en een calorieen teller. De bekende merken die een aanbod hebben voor de activity trackers zijn tomtom, garmin en polar. Een wat onbekendere is BEAST deze is speciaal ingericht voor kracht training en naar mijn mening de enige die echt zinvol is in de sportschool.

Lees mijn mening over activity trackers hier.

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170314_184.jpg

# 2. Body weight training.

Op 2 staat body weight training, je zal denken “dat is toch niets nieuws? “ dat klopt dit word al jaren als vorm van krachttraining gebruikt. Wat je wel steeds meer ziet is dat mensen dit buitens huis gaan uitvoeren, regelmatig zie je mensen klimmen en optrekken in speeltuinen, deze vorm van krachttraining is calisthenics. Ook is het makkelijk om deze vorm van sporten thuis te doen je hoeft dus niet perse meer naar de sportschool. Je hebt weinig materiaal nodig en kan toch al lekker aan de slag.

Veel word gebruikt gemaakt van een rek stok of optrekstang. Veel jongere sporters vinden deze manier van trainen erg interessant omdat het er best spectaculair uit kan zien. zoek maar eens op youtube naar calisthenics.

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170314_185.jpg

# 3. HIIT.

HIIT ofwel High Intensity Interval Training komen we veel tegen in de sportschool bij kleine groepslesjes tot aan de crossfit box. Deze trainingen zijn vaak kort (ongeveer 30 minuten) en wisselen korte zeer intensive perioden af met actieve herstel perioden.

Een argument voor het gebruik van HIIT is dat het meer vet verbrand in minder tijd, uit eindelijk verbrand je zoals jullie allemaal weten natuurlijk alleen vet als je in een calorie te kort zit, dit is dus niet de belangrijkste reden om deze vorm van training te doen. Daarnaast versterkt het de hartspier deze word sterker en je uithoudingsvermogen zal flink stijgen, dit is wel een goede reden om aan HIIT te doen.

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170314_186.jpg

 # 4. Gecertificeerde en ervaren fitness professionals.

De personal trainers poppen als paddenstoelen uit de grond, iedereen die ook maar eventjes een tijdje aan het fitnessen is geweest noemt zichzelf tegenwoordig personal trainer.

Dit houd in dat de kwaliteit van personal trainers flink achter uit gaat, de kans dat jij een personal trainer treft die alles doet op alleen zijn of haar ervaringen wordt steeds groter. Daarom komt er steeds meer behoefte aan gekwalificeerde en ervaren personal trainers. Wil jij een personal trainer vraag dan altijd naar zijn of haar certificaten en ervaringen met klanten, wat naast het hebben van een ervaren trainer met alle papiertjes op zak belangrijk is, is een KLIK. Jullie beide moeten een goed gevoel bij elkaar hebben.

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170314_187.jpg

 # 5. Krachttraining.

krachttraining is al jaren vrij populair, je ziet steeds meer mensen en gelukkig ook vrouwen die aan een vorm van krachttraining doen. De voordelen van krachttraining zijn naast het verbeteren van je fysiek in cosmetisch opzicht, je krijgt er meer zelfvertrouwen door, je word sterker, en je leert je grenzen kennen.

Krachttraining is voor iedereen, jong of oud, dik of dun , man of vrouw. Steeds meer fitness professionals nemen een vorm van krachttraining op in het trainingsplan van hun klanten, dit is in mijn ogen een goed teken omdat ik denk dat krachttraining een zeer belangrijke functie heeft voor onze algemene gezondheid. Ook steeds meer sporters die vroeger bang waren voor de korte spieren gaan het nut van krachttraining inzien. Zo als al eerder aangegeven bij punt 3 is crossfit een vorm van krachttraining waar je niet meer om heen kan. Elke sportschool zal dus ook een soort crossfit ruimte opbouwen, met rekken, kettlebells en ballen etc.

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170314_188.jpg

# 6. Groepslessen.

Op #6 staan de groepslessen, deze lessen zijn ongeacht het fitness niveau te volgen voor iedereen. Over het algemeen doen meer vrouwen mee aan groepslessen dan mannen, maar ook voor hen zijn er leuke groepslessen te volgen.

Het voordeel van een groepsles is dat je het niet alleen hoeft te doen, het deel uitmaken van een groep kan motiverend werken waardoor jij net even wat verder gaat dan je normaal zou doen.

Het nadeel is dat je gebonden zit aan de tijden waarin de sportschool de les die jij leuk vind aanbied.

Enkele populaire groepslessen zijn: bodypump (vorm van krachttraining), spinning (fietsen/wielrennen), yoga (ontspanning en core stability) en crossfit workouts (vorm van krachttraining).

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170314_189.jpg

# 7. Yoga.

Zoals hierboven al aangegeven is yoga vaak een groepsles, waar yoga een duf imago heeft word het toch steeds populairder. Dit heeft te maken met de verschillende vormen van yoga die tegenwoordig worden aangeboden. Verschillende vormen van yoga zijn: power yoga (krachtige en dynamische vorm van yoga), yogalates (vorm van yoga en pilates in een) en aerial yoga (traditionele yoga gecombineerd met de mogelijkheden en technieken uit de luchtacrobatiek).

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170314_190.jpg

# 8. Oefeningen en gewichtsverlies.

Door de steeds duurder wordende zorg zijn steeds meer mensen op zoek naar een gezond beweeg en eet patroon. Veel mensen willen nu dus ook een gezond gewicht bereiken of in ieder geval van dat welvaartsbuikje af. Naast oefeningen moet je weten dat je voeding nog veel belangrijker is dan bewegen, voldoende voeding en macro’s (eiwitten, vetten en koolhydraten) en daarnaast voldoende beweging en je zult je doelen bereiken.

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170314_191.jpg

# 9. Fitness programma’s voor ouderen.

We worden met zijn alle steeds ouder, ook de kwaliteit van het leven word langer, waar opa en oma vroeger al op vrij jonge leeftijd (vergeleken met nu) oud werden zijn de opa’s en oma’s van nu nog vrij actief. Hierdoor stijgt ook de vraag naar fitness programma’s voor ouderen. Een vorm van krachttraining kan deze mensen goed helpen op de been te houden, sterkere spieren en een beter uithoudingsvermogen zijn belangrijk.

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170314_192.jpg

# 10. Outdoor activiteiten.

Als laatste in deze top 10 staan de outdoor activiteiten, dat deze wat wegzakt in de lijst zal mede te maken hebben met het feit dat het in Nederland niet altijd even lekker weer is. Maar als het dan lekker weer is zie je geregeld mensen buiten hardlopen, wielrennen, of skeeleren. Maar zoals al eerder gezegd zijn dat niet de enige vormen van fitness die je buiten kunt doen, calisthenics (#2 bodyweight training) wordt ook veel buiten uitgevoerd in speeltuinen en andere hindernissen buiten. Wees creatief met de ruimte om je heen en je kunt heel de wereld als fitness ruimte gebruiken. Ook word er een vorm van fitness met toestellen steeds vaker buiten aangeboden, je ziet vaak fitness toestellen op luchtdruk in parken etc. In steeds meer outdoor sportscholen kan je terecht.

https://www.bjorndevaal.nl/images/20170314_193.jpg

Recente artikelen over Fitness en Voeding