Alle fitness fabels ontkracht

21-10-2015

Alle fitness bullshit op een rij

Vrouwen moeten cardio doen, anders worden ze breed en gespierd

Wanneer een vrouw dit excuus gebruikt om niet te gaan trainen, laat haar dan mijn blog lezen. Deze angst is gebaseerd op de foto's van uit de kluiten gewassen vrouwelijke bodybuilders. De reden dat dit onzin is, dat voor spieropbouw het hormoon testosteron nodig is. Bij mannen wordt dit 10 keer zoveel aangemaakt. De vrouwelijke bodybuilders, waar je vriendin bang voor is gebruiken waarschijnlijk genoeg steroïden om een olifant mee plat te krijgen.

Door trainen op lage intensiteit val je meer af

Niet waar! Je verbrandt juist de meeste caloriën door intensief te trainen. Na je training blijft de hartslag een langere tijd een stuk hoger, hierdoor blijf je voor langere tijd extra calorien verbranden.
De belangrijkste manier om af te vallen blijft altijd nog minder eten dan je verbruikt !!! 

Als je lichaamsvet wil verbranden moet je niet eten voor je training

Je auto rijdt ook niet zonder benzine en je lichaam heeft energie nodig om te kunnen presteren. Je lichaam zal zonder energie je spieren gaan afbreken. Natuurlijk haalt je lichaam ook energie uit verbranding van je vetreserves, maar dat doet het anders ook wel. En dan hebben we het nog niet over de kracht en energie die je nodig hebt bij het trainen, wil je goed diep gaan met je training, dan heb je energie nodig.

Van vet eten wordt je dik

Er zijn mensen die met een grote boog om vet heenlopen, als ze willen afvallen, maar vet is niet per definitie slecht en een dikmaker. Ik heb in mijn blog over de basis van voeding ook al veel verteld hierover.

Vet omzetten in spieren

Misschien wel een van de meest gehoorde onzin. Net zo goed als dat je geen wijn kunt omzetten in bier. Vet en spieren zijn van een andere stof gemaakt en kunnen dus nooit in elkaars plaats komen. Vet verliezen is een proces in je lichaam en spieropbouw is een proces. Beide processen samen zorgen ervoor dat jij er fitter uit gaat zien en natuurlijk haalt je lichaam ook energie uit vet, wanneer je traint. Alleen werken beide processen elkaar ook min of meer tegen: wil je grote spierballen, dan zal je meer moeten eten om te zorgen voor voldoende voedingsstoffen, wil je droger worden, dan zal je minder moeten eten om je vetverbranding te optimaliseren.

Eten na 20.00 uur maakt je dik

Onzin! Caloriën hebben geen horloge. Je wordt dikker als je over de gehele dag meer caloriën opneemt dan je verbruikt en je valt af als je minder caloriën opneemt dan je verbruikt. Zo simpel is het (in de basis). Zie hiervoor ook mijn blog over de basis van voeding!

Hoevaker je traint, hoe meer vooruitgang

Tja, het is wel handig om wat vaker te gaan trainen dan alleen in Januari, als je spijt hebt van een heel jaar bunkeren en is het wel wat effectiever om 3 keer per week te trainen dan een keer per week. Maar je kunt je ook overtrainen, wanneer je je lichaam niet de tijd geeft om te herstellen. Je spieren kunnen tot 48 uur na je training bezig zijn met het herstelproces.

Plaatselijk vet verbranden

Vooral de vrouwenbladen hebben er een handje van om dit soort crap te verspreiden, om te zorgen dat ze lezeressen een goed gevoel kunnen geven dat ze wel van die probleemzones afkomen. Je vetophopingen zijn een energiereserve die gewoon overal worden opgeslagen. Het interreseert je lichaam niks dat jij je buikt traint omdat je van je buikvet af wil.
Iedereen slaat vet anders op, globaal gezien bij mannen meer op de buik en vrouwen meer op de heupen, maar per persoon is dit anders. Dit ligt helemaal aan je genen, geslacht, hormonen en levenstijl.

Je moet strechen voor je training om blessures te voorkomen

Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor deze fabel, dat gebeurt wel vaker met fabels. Howel een warm-up belangrijk is, hoeven dit geen stretch oefeningen te zijn. Sterker nog, stretch oefeningen kunnen ontspannend zijn en kunnen juist de opgewarmde spieren laten afkoelen.

Om af te vallen moet ik alleen maar cardio doen.

Je kan in korte tijd met cardio weliswaar meer caloriën verbranden, maar je bouwt geen sterkere spieren op. Hierover heb ik een hele blog gewijd: wat is beter, krachttraining of cardio?

Ken jij er nog een paar? Of twijfel je over iets, deel het met me!

Recente artikelen over Fitness en Voeding