Flexible Diëting (IIFYM) vs Clean Eating

11-08-2015

Flexible Diëting (IIFYM) vs Clean Eating

Als je mensen volgt op instagram, zie je vast wel eens foto's voorbij komen van ijsjes, wafels of andere lekkere dingen met de hashtag #IIFYM. Hoe kan het dat zij dit eten en toch resultaten halen?

Flexible Diëting ook wel bekend als IIFYM (If it fits your macros) is het principe van het bijhouden van je dagelijkse voeding puur gebaseerd op je dagelijkse behoefte aan macro's (Eitwitten, Koolhydraten en vetten). Het maakt daarbij niet uit wat je eet, zolang je maar aan je dagelijkse doel houdt. Clean Eating daarentegen is erop gebaseerd, dat je je voedingstoffen puur uit gezonde voeding haalt. Kipfilet is goed, maar friet ... nee.. Maar waar ligt de grens, onder de clean eaters zit hier nog wel wat marge in.

If It Fits Your Macro's

Zoals ik al aangaf is het principe achter IIFYM, dat je je alleen richt op de hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vetten die je per dag mag.

Voordelen IIFYM

 • Je kunt eten wat je wilt. Je hebt meer vrijheid in keuzes en dus is het makkelijker om vol te houden.
 • Je kunt je zwakke momenten makkelijker incalculeren, door dit te compenseren met andere voeding.
 • Je kunt momenten zoals verjaardagen, bbq's etc makkelijker inplannen, zonder dat je afwijkt van je doelen. Het enige wat je hoeft te doen is goed plannen, zodat je wel goed uitkomt.

Nadelen IIFYM

 • Je moet alles gedurende de dag goed bijhouden en plannen. Via apps als myfitnesspall kun je dit overigens heel goed bijhouden. (tip!)
 • Je weet niet altijd wat er in je eten zit, vooral als je in restaurants eet. In dat geval zal je dus heel goed moeten analyseren wat er in je eten zit.
 • Je kunt gauw tekortkomingen krijgen in bepaalde voedingsstoffen als vezels, vitaminen en mineralen.

Het is een misvatting dat IIFYM volgers de hele dag snacken, want alleen maar junkfood eten kan nooit zorgen dat je je macro's netjes haalt en ook nog eens de hele dag voldoende kan eten. Wanneer het past om eens een keer een magnum te eten, dan is dat geen probleem, maar een hele dag met voeding plannen met alleen maar van dit soort eten is praktisch onmogelijk.

CLEAN EATING

Voor niet iedereen is Flexible dieting ideaal, zeker niet als je er een hekel aan hebt om de hele dag van alles bij te houden. In dat geval is Clean Eating misschien veel beter voor je weggelegd.

Clean eating is gebaseerd op een dieet van gezonde voeding. Maar dat is al een puntje: wat valt er binnen gezond. De één vindt avocados not done, want ze bevatten veel vet de ander vind ze gezond vanwege de goede vetten. De Paleo aanhangers vinden granen de boosdoeners en zo kunnen we nog wel een rijtje maken.

Met andere woorden, je zal voor jezelf eerst moeten bepalen wat jij vind dat gezond is. Over het algemeen genomen, verstaan we onder clean eating het eten van verse, onbewerkte voeding.

Voordelen Clean Eating

 • Clean eating is goed voor je gezondheid : je huisarts zal er meer achter staan dat je je hieraan houdt dan IIFYM.
 • Het is redelijk eenvoudig om je eraan te houden : Er is over het algemeen altijd wel een salade te eten, waar je ook gaat eten.

Nadelen Clean Eating

 • Er is geen specifieke definitie - Omdat er altijd discussie bestaat over wat wel en niet gezond is, is het minder omkaderd. Maar een beetje logisch verstand en afwisseling brengt je natuurlijk al een heel eind.
 • Het is belemmerend - Je bent gebonden aan bepaalde voeding , eet je iets wat hierbuiten valt, dan faalt eigenlijk je dieet. Dit kan ook teleurstelling en demotivatie veroorzaken.
 • Clean Eating Diëten worden vaak gevolgd door een vastgesteld schema - Op deze manier wordt je niet bewust van wat je naar binnen stopt.

Welk dieet is beter?

Voor mij persoonlijk is het overduidelijk dat de winnaar IIFYM is en het beste werkt. Daarbij geef ik natuurlijk wel het advies je gezonde verstand te gebruiken. Natuurlijk ligt de waarheid in het midden en probeer je met Flexible Dieting ook zoveel mogelijk gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. Natuurlijk is het beter om meer onverzadigde vetten te eten dan verzadigde vetten. Ook zal je je beter voelen, wanneer je koolhydraten komen uit havermout, dan uit een zak drop.

Wat zijn jouw ervaringen?

Recente artikelen over Fitness en Voeding