Hoe krijg ik een sixpack? - door Bjorn de Vaal Personal Training

04-11-2015

Hoe krijg je een sixpack?

De felbegeerde sexy sixpack, iedereen wil het, maar bijna niemand lukt het. Hoe het jou wel gaat lukken en hoe het komt dat veel mensen falen ga ik je uitleggen. Het is namelijk heel simpel om een sixpack te krijgen, maar niet makkelijk.

Wat is een sixpack?

De ‘musculus rectus abdominis’ is de mooie latijnse naam, wat vrij vertaald ‘de rechte buikspier’ betekent. Deze bestaat uit twee spieren, die parallel aan elkaar lopen, gescheiden door een middenlijn (linea alba). De blokjes die je ziet zijn overigens geen individuele spieren, maar door  drie horizontaal lopende tussenpezen (soms zijn dit er vier), worden deze blokjes gevormd. Hoewel de modieuze naam sixpack doet geloven dat je dus altijd 6 blokjes hebt, is dit niet waar. Sommige mensen kunnen ook een eightpack hebben.

De sixpack, wanneer gaan we hem zien

Iedereen is in staat om een mooie sixpack te krijgen, maar met alleen sit-ups ga je daar echt niet komen, al doe je er 200 op een dag. Je kunt je buikspieren namelijk trainen wat je wilt, maar als er een laag vet overheen zit, zie je ze niet. Punt.  De sixpack wordt zichtbaar bij een laag vetpercentage, waarbij voor mannen het vetpercentage tussen de 8 – 10% moet zijn en voor de vrouw tussen de 14 – 18%. Zodra je je vetpercentage weet kun gaan werken richting je sixpack. 

Bij alle cliënten van Björn de Vaal Personal Training wordt regelmatig het vetpercentage gemeten door middel van een huidplooimeting. Zo is de vooruitgang te zien én is direct te weten hoever we van de sixpack vandaan zitten.

Op dat moment weet je hoeveel procent vet je nog moet krijtraken en hoeveel je dus nog zal moeten afvallen voor je de hele dag naar jezelf in de spiegel kan kijken.

Discipline

Op dit moment komt het weer aan op discipline, want je zal je voeding heel goed op orde moeten hebben en natuurlijk goed moeten trainen. Krachttraining en een goed voedingspatroon is heel belangrijk, nee dat is essentieel,  bij het zorgen voor vetverlies. Niet in de eerste plaats om je spieren op te bouwen, maar vooral om je spieren te behouden. Je wilt namelijk niet dat je naast vet ook spiermassa verliest.

Goede voeding is voeding met een goede energiebalans. Dit heeft niets te maken met ineens helemaal geen brood eten of alleen maar leven op magere kwark. Er bestaan over voeding veel fabeltjes, daarom heb ik hier ook een uitgebreide blog aan gewijd. Ik raad je aan deze te lezen! Wil je meer weten over de basis van goede voeding?

Krachttraining

Veel mensen onderschatten het belang van krachttraining bij het verliezen van vet. Nog steeds denken veel mensen, dat het beter is om even een rondje te gaan hardlopen of fietsen om het vet eraf te zien smelten. Nou, ik zal je vertellen: als een half uurtje fietsen goed is om het vet eraf te laten smelten.. dan is een half uurtje krachttraining goed om het vet eraf te verdampen. Dit onderwerp heb ik ook al eens gedetailleerd besproken in mijn blog cardio vs krachttraining, waarin ik precies uitleg waarom je beter de focus kunt leggen op krachttraining.

Obliques

Even terug naar de buikspieren. Naast de rechte buikspieren hebben we ook de uitwendige schuine buikspier. (Musculus obliquus externus abdominis). Deze spieren lopen langs de zijkant van je romp en zorgen voor draaiende en zijwaardse bewegingen van de wervelkolom. Deze vormen niet je sixpack, maar zijn wel de kers op de taart van een mooie sixpack.

Wanneer jij dus zorgt voor

  • Discipline
  • Goede voeding
  • Goed trainen

Dan zien wij elkaar volgend jaar wellicht op het strand met een sixpack!

Gerelateerde blogs:

Top 10 fitnesstips  Voorkom dat saboteurs je doelen dwarsbomen

 

 

 

Recente artikelen over Fitness en Voeding