Goede voeding, de basis uitgelegd!

02-08-2015

Goede voeding, het begin van je succes

Een van de mooiste discussiepunten op aarde: eten! Zoals ik in mijn vorige blog al opmerkte, is een goede voeding essentieel voor het halen van je doelen. Maar waar je goed aan doet is volgens iedereen anders. In deze blog ga ik in op de basics van voeding, want als er ergens veel mythes rondom bestaan is het wel voeding. Vooropgesteld is dit de basis gericht op de gemiddelde mens die wil afvallen.


Caloriën, vetten, koolhydraten, eiwitten, wat moet ik ermee?

Om te beginnen bij de calorie, of eigenlijk om precies te zijn kcal. (kilocalorie = 1000 caloriën) De calorie is geen ingredient van je eten, zoals nog wel eens voorgespiegeld wordt. Nou ja.. een calorie is niet meer dan een eenheid voor het aangeven van energie. Er bestaat dus niet zoiets als goede en slechte caloriën, tenslotte zijn er ook geen goede en slechte liters..
Je lichaam heeft energie nodig om warm te blijven, te kunnen bewegen, ademen en al je vitale organen te laten werken. De hoeveelheid die je lichaam nodig heeft is verschillend per persoon en afhankelijk van bouw, geslacht en lichamelijke activiteit. Heb je echter een zittend beroep, dan kan dit minder zijn, net als dat het voor topsporters veel meer zal zijn. Voor al mijn klanten bereken ik de precieze hoeveelheid die je lichaam nodig heeft en stellen we een plan op om resultaten te behalen.

  • Caloriën worden opgeslagen of verbrand. Eet je gemiddeld meer caloriën per dag, dan je verbrand, dan kom je aan én eet je minder, dan val je af. In principe is het zo simpel. Afvallen doe je door het zorgen van een negatieve energiebalans. 
  • Een kilo lichaamsvet is gelijk aan 9000 kcal.

De voedingsstoffen in je eten worden globaal verdeeld in twee groepen: de macronutriënten en micronutriënten (vitaminen, mineralen en spoorelementen). Voor het afvallen richten we ons op de macronutriënten, wat de stoffen zijn die caloriën (energie) geven aan je voeding. Er zijn drie macronutriënten: koolhydraten, vetten en eiwitten. Deze macronutriënten leveren calorieën maar dit is per macronutriënt verschillend.

  • 1 gram koolhydraten levert 4 kcal
  • 1 gram eiwit levert 4 kcal
  • 1 gram vet levert 9 kcal
  • Eigenlijk is er nog een vierde: namelijk alcohol : 1 gram alcohol levert 7 kcal. Behalve een hele gezellige avond, is het verder nergens goed voor! Dus laat je je regelmatig gaan, dan hier je eerste punt waar winst te behalen valt. Alcohol bevat bijna twee keer zoveel caloriën als suiker!

KOOLHYDRATEN

Koolhydraten is een van de macronutriënten die we het hardst nodig hebben. Koolhydraten zijn de belangrijkste bron voor brandstof voor ons lichaam en nodig voor het centrale zenuwstelsel, de hersenen en het hart, anders kunnen deze organen niet goed functioneren. Koolhydraten kunnen als reserve worden opgeslagen in de lever en spieren en later worden gebruikt als het lichaam ze nodig heeft. Koolhydraten zijn suikers en te vinden in graanproducten, aardappelen, rijst, maar ook fruit en peulvruchten bevatten veel koolhydraten.

EIWITTEN / PROTEÏNEN

Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam, het zorgt voor weefselherstel, het opbouwen en behouden van spiermassa en door middel van eiwitten kan ons lichaam belangrijke hormonen en enzymen aanmaken. Ons lichaam breekt de eiwitten uit voeding af in aminozuren, waarvan een aantal essentieel zijn voor ons lichaam. Eiwitten zitten onder andere in vlees, vis, gevogelte, kwark, noten. Maar ook groenten als linzen bevatten veel eiwitten.

VETTEN

Ondanks dat vetten het meest worden gezien als boosdoener voor overgewicht zijn ze ontzettend belangrijk en heb je deze dagelijks nodig, ook als je streng op dieet bent. Vetten zorgen bijvoorbeeld voor het opnemen van bepaalde vistamines (A,D,K,E) en het verzorgen van de celmembramen.

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat vetten worden opgedeeld in drie soorten: de verzadigde, onverzadigde en transvetzuren. Transvetzuren en verzadigde vetten zijn eikels en vind je in vlees, boter, room, gebak, snacks en gebakken voedsel. Ze zorgen ervoor dat je meer risico loopt op hart- en vaatziekten. Onverzadigde vetten, te vinden in avocado, noten, olijfolie, vis verlaagt juist dit risico.

VEZELS

Er zijn bepaalde soorten koolhydraten die het lichaam niet kan verteren, dit zijn vezels. Deze koolhydraten gaan intact door ons darmstelsel en helpen om afval te verwijderen uit het lichaam. Vezels zijn erg goed voor de verzadiging, maar kan ook problemen als verstopping voorkomen. Het is dus erg goed, om vezelrijk te eten. Dit is ook de reden dat je beter volkoren brood en pasta kunt eten, dan wit brood. Je kunt je eten vezelrijker maken door er bijvoorbeeld lijnzaad of tarwekiemen doorheen te doen. 


Tot slot nog enkele feiten, die nogal eens ter discussie staan. Maar de feiten zoals ik ze noem zijn in diverse betrouwbare onderzoeken aangetoond en de waarheid. (Ondanks dat populaire bladen het tegendeel beweren, omdat voor hen véél lezers heel belangrijk is en sensationele verhalen verkopen)

  • Cola light / Zero is niet dikmakend. Van 1kcal per glas kun je never nooit niet dik worden, onmogelijk. Ook spookverhalen dat het je lichaam in de war maakt, omdat het zoet proeft en geen suiker bevat is allemaal onzin. Geniet ervan! (De hamburger en frites die je erbij eet is overigens wel dikmakend, maar dat wist je vast wel. )
  • Aansluitend hierop nog even specifiek : aspartaam (de zoetstof gebruikt in heel veel producten, zoals ook cola light). Een fantastische uitvinding, die niet schadelijk is voor het lichaam. Hier zijn al talloze onderzoeken naar gedaan, mede door alle legendarische onzin om de stof heen. Aspartaam wordt afgebroken tot 50% fenylalanine, 40% asparaginezuur en 10% methanol, stoffen die gewoon voorkomen in melk en tomaat en niet schadelijk zijn voor ons lijf.
  • Superfoods zijn super voor de retail: niets mis mee, je kunt fantastisch lekkere gerechten maken met quinoa etc etc. Maar het is niks beter dan alle andere lekkere dingen die de natuur ons heeft gegeven als noten, rijst, fruit, groenten etc etc.

Heb je een onderwerp of vraag die je in één van mijn volgende blogs behandeld zou willen zien? Laat het me weten via info@bjorndevaal.nl

Recente artikelen over Fitness en Voeding