De grootste voedings-bullshit

11-03-2016

De grootste bullshit over voeding

“Dieetgoeroe Rens Kroes adviseert haar 280.000 instagram volgers om drie weken lang klei te drinken”. Dank je wel Rens om met dit stupide idee ons personal trainers te voorzien van nieuwe inspiratie om weer eens even los te gaan.

Er bestaan op het gebied van voeding meer sprookjes dan in de Efteling en er wordt dommer over voeding geluld dan over politiek. Hoogste tijd om weer eens even wat bullshit op een rij te planten en hopelijk wat mensen wakker te schudden. Omdat ik er vanuit ga dat iedereen wel begrijpt dat dit achterlijke advies van Rens een fabeltje is, ga ik daar niet mee beginnen en bewaar ik het afbranden hiervan tot het laaste.

Daar gaan we.

Noten zijn gezond, koolhydraten zijn slecht, etc etc.

Een product is niet gezond of ongezond. Net als dat een product niet giftig is. De dosis bepaalt of iets gezond of ongezond is. Natuurlijk kan een product meer gezonde vetten bevatten dan een ander product. Maar volgens mij is het nog steeds gezonder om 1 oreo te eten, dan een hele zak pinda’s.

Koolhydraten zijn dikmakers

Alle macronutrienten zijn dikmakers, als je er maar lekker veel naar binnenpropt! Dit is niet de schuld van koolhydraten, dit is de schuld van jezelf als je meer eet dan je verbrand. Dat geldt voor koolhydraten, vetten en eiwitten. Je lichaam heeft koolhydraten nodig, neem je te weinig koolhydraten in, dan heb je geen energie, krijg je hoofpijn en wordt je slap. Zorg dus voor een goed gebalanceerd voedingsplan. Dit gaat dus ook op voor vet (zie ook: je moet vet eten om af te vallen)

Groene thee is gezonder dan zwarte thee

Bijna drie kwart van de mensen denkt dat groene thee gezonder is dan zwarte thee. Dit zou te maken hebben met de antioxidanten, welke beschermen tegen kanker. Maar die antioxidanten zitten ook in zwarte thee, al dan niet in een andere samenstelling.

Groente uit een pot of blik is minder gezond dan verse groente.

Meer dan de helft van de jongeren onder de dertig geloofd in dit fabeltje. Het verschil met voedingsstoffen tussen vers en conserven is minimaal. Soms wordt er wel een klein beetje suiker toegevoegd, maar qua vitaminen en mineralen is een potje of een blik net zo goed! Groenten uit de diepvries kunnen soms zelfs gezonder zijn, omdat deze direct na het oogsten zijn ingevroren.

Hoe donkerder het brood hoe gezonder

We zijn opgevoed met het idee dat bruin brood gezond is. Jammer joh: veel bruin brood is geen gezond volkoren brood maar gewoon wit brood met een kleurtje. Wil je een gezondere keuze maken kies dan voor volkoren brood, deze bevat de meeste vezels. En let op: alleen volkoren is een beschermde naam. Meergranen zegt niets en mag overal op geplakt worden.

Cola light maakt je dik

Er zijn onderzoeken die uitwijzen dat cola-light drinkers over het algemeen dikker zijn. Maar dat is niet de schuld van cola light. Ze zijn cola light gaan drinken omdat ze dikker zijn. Het is namelijk onmogelijk om van een product zonder energie waarde dik te worden. Je wordt dikker, wanneer je lichaam vet opslaat onder de huid. Vetcellen worden aangemaakt, wanneer je lichaam meer energie binnenkrijgt dan het nodig heeft. Cola light bevat nog geen 1 kcal per glas. Waar moet je lichaam dan die energie vandaan halen om op te slaan als vet? Juist, van die zak chips die ernaast ligt, omdat je denkt dat je die wel kunt hebben.

Overigens wel belangrijk: er zijn wel veel misleidende light producten. Bekend voorbeeld is bijvoorbeeld pindakaas light. Deze producten bevatten net zoveel kcal dan de normale variant.

Aspartaam is kankerverwekkend

Deze sluit mooi aan op de cola light, maar zit als vervanger in veel producten. Het blijft een misvatting, gebaseerd op talloze achterhaalde onderzoeken. Juist omdat deze misvatting blijft hangen wordt het keer op keer weer onderzocht. (Lees meer: voedingscentrum : aspartaam)

Tot slot. Het drinken van klei.

Rens Kroes heeft bewezen dat je dus niet af kunt gaan op de hoeveelheid volgers die iemand heeft, hoe goed zijn of haar kennis is. Ruim 280.000 instagram volgers hebben deze onzin kunnen lezen. Naar haar zeggen kreeg zij en haar zus vroeger al klei te drinken van moeders. De enzymen in de klei zouden het lijf helpen om goede mineralen te absorberen en overtollig vocht, pus en 'negatieve straling' af te voeren. ,,Het is even doorzetten, maar je houdt er een diep gereinigd lichaam aan over!", aldus de zelfbenoemde powerfoodie. Gelukkig zijn er ook professionals, zoals Professior Venema, die het effect van voeding al bestudeerde toen Rens nog met haar My Little Pony zat te spelen. (16 jaar ervaring) 

Dan citeer ik dus graag deze beste man: "Bij het nuttigen van zo'n grote hoeveelheid klei bestaat de kans dat er een ernstig vitaminetekort ontstaat in het lichaam. De vitaminen worden dan niet meer opgenomen door het lichaam, maar komen er samen met de klei van achteren weer uit. Met alle gevolgen van dien". Ook hij hamert op een gebalanceerd gezond dieet met voldoende groente en fruit. Wat een verrassing!

Eet smakelijk!

Gerelateerde blog : de basis over voeding

 

 

 

Recente artikelen over Fitness en Voeding