Calorien tellen en afvallen, waarom mislukt het?
24-11-2015Waarom afvallen met calorien tellen vaak faalt
Wil je afvallen dan moet je minder caloriën innemen. Niets is minder waar, maar tegelijk zo nietszeggend als wat. Minder dan wat? En laten we er ook wel even vanuit gaan dat je met afvallen het verliezen van vet bedoelt. Lijkt misschien logisch, maar met een beetje gepruts is dat nog het minste wat je kwijtraakt en is het grootste verlies een goed humeur en je spiermassa.
Er zijn allerlei diëten te vinden, die meestal als grondslag hebben dat er één voedingcategorie de lul is. Een populaire bekende in de fitnesswereld is Paleo. Als je er nog nooit van hebt gehoord een korte uitleg: het Paleo dieet is gebaseerd op eten, zoals onze voorvaderen, de oermens ooit gegeten zou hebben, want toen waren er geen obese mensen. (Misschien heeft dat meer te maken dat er toen geen netflix was, waar je lui onderuitgezakt met een zak chips en fles wijn voor kon hangen, maar dat terzijde) Bij Paleo zijn granen, zuivelproducten, peulvruchten (erwten, bonen, pinda’s) en toegevoegde suikers etc uit den boze. Dan is het niet zo gek dat je minder caloriën binnenkrijgt en waarschijnlijk ook een stuk minder voedingsstoffen, maar ok.
Wanneer jij ervoor zorgt dat je een negatieve energiebalans hebt, dus minder caloriën eet dan je verbruikt en 80% bestaat uit onbewerkte voeding, dan hoef je je echt geen zorgen te maken om die boterham met nutella of dat stuk taart wat je op je verjaardag eet.
Maar waarom gaat het dan vaak fout met caloriën tellen? Ik vroeg het al aan het begin van deze blog: minder dan wat?
Weet je hoeveel caloriën jij op een dag nodig hebt?
Een goed startpunt is dus eerst bepalen wat de hoeveelheid energie is die je lichaam nodig heeft in rust om het huidige gewicht te behouden. Dit noemen we het BMR ofwel het Basaal Metabolisme. Deze wordt bepaald door je leeftijd, lengte en gewicht en natuurlijk of je een mannetje of een vrouwtje bent. Helaas vrouwen, voor jullie minder caloriën.
Daar bovenop komt de energiebehoefte door je levenstijl. Vrij logisch dat een stratenmaker meer nodig heeft dan een accountant. En dan natuurlijk nog de hoeveelheid sport die je beoefent.
Weet jij wel hoeveel je naar binnen werkt?
Naast de hoeveelheid energie die je verbruikt is het natuurlijk ook belangrijk om goed te weten hoeveel caloriën je naar binnenwerkt. De mensen die ik begeleid met personal training en die zelf hun voeding bijhouden raad ik altijd aan een keukenweegschaaltje te kopen. Want je kunt niet weten wat je eet door te schatten. Het is een gegeven dat mensen er gemiddeld 20% (en soms veel meer) naast zitten en dat is niet gek. Want hoeveel is een kommetje vla? Hoeveel is een eetlepel? Afgestreken of met een kop erop? Een klontje suiker? Die zijn er van 4 tot 8 gram, nogal een verschil.
Weeg je je eten niet, dan weet je je eten niet.
Hou je bij wat je eet?
Gebruik je een notitieboekje of nog beter een app als Myfitnesspal om je dagelijkse inname bij te houden? Je zal merken als je hieraan begint dat je veel bewuster wordt van wat je eet. Niet alleen de hoeveelheid, maar ook hoe sommige producten enorme uitschieters kunnen geven in suikers of vetten. Wist je dat er in een gemiddelde eierkoek zo 30-35 gram suiker zit? (acht klontjes suiker!)
Hou je je eten niet bij en niet structureel, dan zal je daarnaast zelfs merken dat er producten zijn die vergeet. Even een rondje in de supermarkt, waar speculaas te proeven ligt, een koekje die je bij de koffie krijgt of een gevulde koek van een jarige collega die je beleefd dat jij bent aanneemt. Natuurlijk kun je sterk zijn en deze dingen laten liggen, maar ook even een boterham tussendoor smeren en vergeten bij te houden resulteert zo in een verschil van dik 200 kcal.
Hoe ga je er dan wel goed mee om
- Stop met caloriën drinken
Een glas frisdrank of jus d’orange bevat al gauw 100 kcal. Die kun je dus al minder eten op een dag. Drie glazen en reken maar uit. Overigens niks mis met Cola Zero, dat heb ik je al wel eens eerder uitgelegd in mijn blog over de basis van voeding. - Meer onbewerkte voeding eten
Fabrieks eten is niet voor niks zo lekker gemaakt. Het is geconcentreerder dus kleiner in massa, voller in energie. Eet maar eens 200 kcal aan chocola of 200 kcal aan tomaten. - Je voedsel wegen en gestructureerd bijhouden in een dagboek of app.
Ik raad hiervoor myfitnesspall aan. Een hele handige app, waarin je perfect je dagelijks voeding kunt bijhouden. Heb je een trainingsmaatje, dan kun je elkaars voeding bekijken, zodat je elkaar ook nog eens kan controleren. - Het inschakelen van een personal trainer.
Ja.. ik breng mijn diensten graag even onder de aandacht. Heb je het wel eens overwogen? Waarom heb je er nog niet voor gekozen? Wanneer je er zelf niet uitkomt, kan een professional je begeleiden met voeding en training. Resultaat gegarandeerd, wanneer jij je helemaal geeft. Denk er eens over na.